Trivselregler

Tillsammans

Att bo tillsammans med andra människor i en bostadsrättsförening kräver hänsynstagande och respekt gentemot varandra. Genom att köpa en bostadsrätt har Ni köpt en andel av en ekonomisk förening. Föreningen äger fastigheten där du har nyttjanderätt till din bostadsrätt och tomt. Du äger alltså inte din bostadsrätt, men så länge du sköter dina skyldigheter – betalar avgifter och följer regler – har du i princip oändlig nyttjanderätt.

Detta styrs av föreningens stadgar och regler samt bostadsrättslagen. Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar att vårda våra gemensamma utrymmen lika väl som våra egna bostadsrätter. Vanvård av gemensamma ytor och utrymmen riskerar att leda till ökade kostnader för föreningen och höjda avgifter för oss boende. Trivseln i den egna bostaden är i hög grad beroende av relationerna i hela föreningen. De gemensamma ytorna är föreningens ansikte utåt.

Detta är bakgrunden till att vi har upprättat följande trivselregler. Vad som anges i dessa trivselregler gäller även de som hyr i andra hand, inneboende och gäster.

Ömsesidig respekt

I Brf Solbacken har bostäder och tomter placeras ut strategiskt för att skapa så mycket avskildhet som möjligt, men på det kompakta utrymme som våra bostäder placerats ut på så kommer våra vägar oundvikligen att korsas. I och med att vi skall leva sida vid sida med varandra så behöver vi visa hänsyn och respekt. 

Även om det är viktigt att vi påminner oss själva om att vi har valt att leva i ett flerfamiljshus och därför kommer att märka av våra grannar på olika sätt ska vi göra vårt allra bästa för att inte störa eller besvära varandra. När vi upplever problem är dessa lättare att lösa om vi för en dialog med varandra präglad av ömsesidig hänsyn och respekt. Givetvis respekterar vi varandras tomtgränser, i enlighet med situationskartan som finns på hemsidan.

Visa hänsyn

Hemmet är för många en plats för vila och avkoppling. Försök därför visa hänsyn så att du inte stör dina grannar. Mellan kl 22.00 till kl. 08.00 ska det vara så tyst att grannar kan sova ostört. Huset är lyhört vilket gör att musik, sång, dans och tunga steg hörs mellan lägenheterna. Om du ska ha fest, informera grannarna och be dem höra av sig ifall du skulle störa dem. En personkontakt eller ett anslag i Facebook gruppen är ett sätt att visa omtanke, men inget frikort att vara högljudd efter det att nattvila råder. Informera även grannar vid renovering som kan låta mycket och visa hänsyn på kvällar.

Tiden för nattvila är följande:

Vardagar 22.00 – 07.00  

Helger 23:00 – 09:00

Störningar

Om du blir störd av en granne så är det ditt ansvar att informera din granne om det. Knacka på och be din granne vänligt dämpa sig. Styrelsen kan hjälpa till att medla om din granne trots upprepade uppmaningar fortsätter störa. Mellan kl 08.00 och 22.00 (23.00 fre-lör) är det tillåtet att spela musik etc. men det finns gränser för ljudnivåer även inom dessa tider enligt lag. Hör av dig till styrelsen om du är osäker på vad som är rimligt. Fråga gärna dina grannar om du misstänker att du kanske stör dem. Det visar på omtänksamhet och är ofta uppskattat.

Rökning 

Rökning är förbjuden på allmänna platser i föreningen. Fimpar och snusprillor lämnas ej på föreningens gemensamma ytor.

Husdjur

Har du katt eller hund? Då är det viktigt att du håller uppsikt över ditt husdjur. Inom föreningens bostadsområde är det inte tillåtet att rasta hundar. I stället kan du söka dig till många populära strövområden som finns runt om föreningen.

I föreningens bostadsområde är det inte tillåtet ha lösa hundar. Respektera detta för allas trivsel. Din granne kanske är hundrädd, allergisk eller helt enkelt inte vill ha in ditt djur i sin trädgård eller lägenhet. 

Eldning i kamin

Parhusen är utrustade med kamin, dessa medför en brandrisk. Säkerställ att askan är sval när den forslas bort. Om askan ställs ut för att svalna så ställ den inte på något som kan fatta eld. Eldning i kamin sker med torr ved, för att undvika rökutveckling som stör grannar.

Eldning/grillning utomhus

Generellt sätt råder eldförbud på föreningens ytor, däremot är det okej att elda i där för avsedda anordningar (grill, eldkorg etc. är OK). Givetvis står inte föreningens trivselregler över regionalt/nationellt utfärdade eldningsförbud.

Alla i föreningen har en uteplats att nyttja, de flesta kommer vilja grilla och/eller elda i eldkorg. Detsamma gäller utomhus som inomhus, tänk på att inte använda ved/kol som genererar mycket rök. Detta kan störa grannar, både i och utanför föreningen.

Trädgårdsskötsel

Respektive bostadsrätt disponerar en trädgård i anslutning till sin bostad. Rätten att nyttja tomten innebär också ett ansvar att sköta om den. Klippa gräset och tillse att det inte ligger i sopor på tomten. Det finns gemensamma skötselverktyg i en verktygsbod mellan Gömmarvägen 1D och Gömmarvägen 1C. Dessa är till för alla medlemmar i föreningen att använda. Verktygen återlämnas efter användande till verktygsboden i det skick som de återfanns i.

Parkering och bilkörning

Alla bostadsrätter i föreningen disponerar en eller flera parkeringsplatser intill sin bostad, men också intill andras parkeringsplatser. Stå på din plats och se till så du inte står i vägen för någon annan. Om du får gäster så får de stå längs gatan enligt 24 timmars regeln. Tänk på att dina gäster inte ska stå i vägen för andras parkeringar eller nära korsningar. Föreningens parkeringar är ej avsedda för förvaring av entreprenadfordon, husbilar, båttrailers etc. Däremot är detta okej under korta perioder.

Vi har gemensamma parkeringsytor som behöver skottas. Bilkörning på föreningens ytor sker med största tillförsikt för att skapa en säker miljö för de boende.

Förvaring på tomten  

Tomterna i föreningen är till för att nyttjas som tomter för att njuta och umgås på. De är ej avsedda för långtidsförvaring av föremål som inte tillhör ”normal trädgårdsmöblering”, exempelvis överblivet byggmaterial, vinterdäck, båtar etc. De förrådsbodar som tillhör respektive bostadsrätt är till för långtidsförvaring av föremål som inte anses vara ”normal trädgårdsmöblering”. I det gemensamma förrådet förvaras föreningens gemensamma redskap.

Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är Du skyldig att se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador är dyra och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.

Du bör ha en hemförsäkring med en särskild bostadsrättsförsäkring.

Förändringar i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t ex om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att vidta vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan Du sätter igång. Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när Du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. 

Observera att fläktar aldrig får kopplas in i husets ventilation eller ut mot fasaden. 

Om Du ska flytta

Kontakta styrelsen angående vilka rutiner som gäller vid överlåtelse om du är osäker. Tänk på att den som övertar Din lägenhet också skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får ske.